ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΔΙΑ - ΤΑ ΚΟΛΑΖ ΙΙΙ

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Λογοτεχνικό αφιέρωμα στην Ελένη Λαδιά από το περιοδικό "το κοράλλι"

Με αφιέρωμα σε μια από τις πιο σημαντικές πεζογράφους μας, την Ελένη Λαδιά, κυκλοφορεί το νέο, καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού «Το Κοράλλι». Συγγραφείς, ποιητές, κριτικοί και φιλόλογοι γράφουν για την συγγραφέα της ελληνικής διάρκειας που συνδυάζοντας εξαιρετικά παράδοση και μοντερνισμό οικοδομεί ένα φωτεινό έργο, ακόμη κι όταν συνδιαλέγεται με το μυστήριο, έργο του μέτρου ακόμη και όταν διαχειρίζεται την υπερβολή και την έξαρση, με την αφηγηματική ασάφεια να υπηρετεί το αίτημα της ελευθερίας και της αποδέσμευσης από στείρα δόγματα. Ένα έργο με όραμα που ενώ πατά γερά στο χώμα και το αίμα του τόπου μας, αναφέρεται στην καθόλου περιπέτεια του ανθρώπου.
Στο αφιέρωμα (που περιλαμβάνει ανέκδοτο διήγημα της συγγραφέως) γράφουν οι Αλέξης Ζήρας, Βασίλης Βασιλικός, Κώστας Ασημακόπουλος, Χρυσούλα Αγκυρανοπούλου, Πίτσα Γαλάζη, Τιτίνα Δανέλλη, Γιώργος Ζουγανέλης, Παντελής Ζωϊόπουλος, Νίκος Κατσαλίδας, Ηλίας Κεφάλας, Νένα Κοκκινάκη, Ελένα Λάζαρ, Κλάουντιου Σφίρστσι Λάουντατ, Ελένη Λιντζαροπούλου, Βασίλης Μηλίτσης, Μαίρη Πάντου, Χρίστος Παπαγεωργίου, Ιωάννης Πλεξίδας, Τούλα Ρεπαπή και Κώστας Χατζηαντωνίου.
Στο τεύχος αυτό υπάρχει όπως πάντα ξεχωριστή λογοτεχνική ύλη. Ο Τάκης Παπαγγελόπουλος μεταφράζει Seamus Heaney, ο Συμεών Σταμπουλού Gottfried Benn και ο Ανδρέας Ζούλας Hermann Hesse και Joseph Von Eichendorff ενώ δημοσιεύονται νέα ποιήματα του Χρήστου Μπουλώτη, του Βασίλη Ζηλάκου, του Στέλιου Λουκά και της Χαράς Κοσεγιάν. Στο πεδίο της αφήγησης δημοσιεύεται το δεύτερο μέρος της νουβέλας του Γεράσιμου Δενδρινού «Κουρτίνες» και νέα διηγήματα της Εύας Στάμου, του Γιάννη Παπαγιάννη, της Έρσης Λάγκε και του Βασίλη Κατσικονούρη.
Στις σελίδες της κριτικής ο Αλέξης Πανσέληνος και η Ζωή Σαμαρά γράφουν για το «Χαμένο νόμπελ» του Κώστα Αρκουδέα, η Μαγδαληνή Θωμά για τον «Αλίπλοο ουρανό» της Μαργαρίτας Παπαγεωργίου, η Ελένη Καπετανάκη για τον «πατέρα» του αραβικού διηγήματος Γιάχια Χάκι, ο Παναγιώτης Βούζης για το «Κρύβε λόγια» του Χρίστου Παπαγεωργίου, η Άννα Αφεντουλίδου για το «Ιατρικό παράδοξο» του Σπύρου Μπρίκου και η Κατερίνα Κούσουλα για το «Τέλος της περιπλάνησης» του Νίκου Μυλόπουλου.
Την ύλη του τεύχους ολοκληρώνουν τα δοκίμια του Χρήστου Κατρούτσου και του Δημήτρη Κομποχόλη, μια σημαντική συνέντευξη της μεξικανής συγγραφέως Ελένας Πονιατόφσκα Αμόρ στην Ανχέλικα Λόπες Γκάνταρα (μετάφραση Έλενα Σταγκουράκη), η θεατρική στήλη της Κατ. Θεοδωράτου και οι σελίδες για την ιστορία από τον Π. Σμυρναίο.
Το τεύχος αυτό κοσμούν έργα του Πέτρου Ζουμπουλάκη και συνέντευξη του ζωγράφου στην ιστορικό τέχνης Αννίτα Πατσουράκη.