Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΔΙΑ - ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟΓΡΑΦΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΆΡΘΡΑ - ΟΜΙΛΙΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ, 1972 - 2012, ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Το Ποικιλόγραφο Βιβλίο 
Άρθρα - Ομιλίες - Δοκίμια 
1972 - 2012 

Ελένη Λαδιά 

Αθήνα 2012 


 

Ἡ λέξη “ποικιλόγραφο” δέν ἀναφέρεται στήν ποικιλία τῆς γραφῆς ἀλλά στά ποικίλα θέματα. Ἔτσι διάλεξα ὡς τίτλο “Τό ποικιλόγραφο βιβλίο” γιά τήν ποικιλία τῆς θεματολογίας του. Συνέλεξα κείμενά μου δημοσιευμένα σέ περιοδικά καί ἐφημερίδες, τά ὁποῖα καλύπτουν μία συγγραφική πορεία σαράντα χρόνων ἀπό τό 1972 μέχρι τό 2012. Γιατί ὅμως τά συγκέντρωσα σέ αὐτόν τόν ὀγκώδη τόμο; Γιά νά ἑορτάσω τήν σαραντάχρονη πνευματική μου πορεία; Γιά νά ἀποδείξω τήν ἐργατικότητά μου, τό γεγονός δηλαδή πώς ἐκτός ἀπό τά δημοσιευμένα βιβλία μου, πού δέν εἶναι λίγα, εἶχα καί παράλληλη συγγραφική δραστηριότητα; Κάποιος ὑποχθόνιος φόβος τοῦ θανάτου ἴσως ... Δέν ξέρω τί ἀπό ὅλα εἶναι. Ἴσως καί λίγο ἀπό ὅλα. Ἡ ἀλήθεια ὅμως εἶναι πώς δέν ἤθελα νά χαθοῦν. Κι ἄν χανόταν, τί θά γινόταν; Τίποτε οὐσιαστικό. Θά ὑπῆρχε ὅμως μία θλίψη, ὅπως ὅταν χάνεις κάποιο ἐνθύμιο πού σοῦ χάρισε ἕνα ἀγαπημένο πρόσωπο. Ἕνα τέτοιο ἐνθύμιο θέλω νά χαρίσω στούς φίλους μου καί στούς ἀναγνῶστες πού μέ ἀγαποῦν.

                                                                                                                                      Ἑλένη Λαδιᾶ
                                                                                                                                         29/9/2012 

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΔΩ

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΔΙΑ - Ο ΟΝΕΙΡΟΣΑΚΚΟΣ

Ο Ονειρόσακκος
Διηγήματα
Ελένη Λαδιά

Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2012
137 σελ.
ISBN 978-960-05-1552-7,
Τιμή € 11,00



"Σου μιλώ και σε μεταφέρω στην μνήμη μου, πάντα μαζί μου είσαι από εκείνο το ζεστό αιγυπτιακό μεσημέρι. Το παρελθόν, παρόν και μέλλον μου γέμισαν από σένα, ήμουν αμέριμνη προτού σε δω, όχι δεν φανταζόμουν πως θα υπήρχες έτσι, με μισό σώμα, ακουμπισμένο σε βρώμικο έδαφος και γύρω σου φωνές, θόρυβοι και ζέστη αφόρητη. Ζούσες όμως αγωνιούσες και ήλπιζες. Άπλωνες τα χέρια για να τραφείς.

Φοβάσαι τον θάνατο, γλυκέ μου φίλε, φοβόμαστε όλοι και πολλαπλασιαζόμαστε, φιγούρες χωρίς πόδια και χέρια, χωρίς λαλιά και ακοή, και παρακεί τα ποτάμια κι οι θάλασσες, υδάτινες ζωές και νερό, άφθονο νερό για την έρημο. Θα ήθελα να σε ξαναβρώ, να σε ρωτήσω, ίσως σοφός κι ανάπηρος να ξέρεις: είναι αλήθεια πώς οι ποταμοί και οι θάλασσες έγιναν από τα δάκρυα των ανθρώπων;"

Η συλλογή διηγημάτων "Ο Ονειρόσακκος" είναι μία συνομιλία με τα όνειρα, τα φαντάσματα, τους δολοφόνους, τα θαύματα, τους νεκρούς και τους ερωτευμένους ανθρώπους. Ωστόσο όλες οι περιπτώσεις αποπνέουν μία ελπίδα, όμοια με ροδαυγή. Οι σκοτεινές πτυχές της πραγματικότητας φωτίζονται από διπλές ερμηνείες, συνθέτοντας έτσι το πολύφυλλο άνθος του κοσμήματος-κόσμου.

Κριτικές - Παρουσιάσεις
Λάμπρος Σκουζάκης, Στοχασμός πάνω στα όρια, "Πανδοχείο", 18.10.2013
Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Σπαράγματα από τον κόσμο της Ελένης Λαδιά, "Lifo", τχ. 336, 18.4.2013
Ανθούλα Δανιήλ, Ο ονειρόσακκος, diastixo.gr, 1.4.2013
Τούλα Ρεπαπή, Ο ονειρόσακκος, www.diavasame.gr, Απρίλιος 2013

ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΔΙΑ - ΔΑΙΜΟΝΟΛΟΓΙΑ Η ΛΟΓΟΙ ΠΕΡΙ ΔΑΙΜΟΝΩΝ

Δαιμονολογία ή Λόγοι περί δαιμόνων
Μελέτη
Ελένη Λαδιά
 

Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2012
150 σελ.
ISBN 978-960-05-1553-4,
Τιμή € 14,00


"Ο δαίμων υπήρξε περισσότερο μια αφηρημένη έννοια και λιγώτερο ενσαρκωμένη μορφή. Στον Όμηρο η λέξη για τα πρόσωπα σημαίνει τον θεοειδή, τον όμοιο με τους θεούς, ενώ για τα πράγματα το θαυμαστό. Η κλητική του επίσης είναι διττής σημασίας: δηλοί τον αξιοθαύμαστο αλλά και τον δυστυχή. Η ετυμολογία είναι από το ρήμα δαίω, δαίνυμι, και σημαίνει αυτόν που διανέμει, διαμοιράζει τις ανθρώπινες τύχες. Αργότερα ο Πλάτων στον Κρατύλο του θα ασχοληθεί με την ετυμολογία του δαίμονος εξάγοντας την λέξη από το επίθετο δαήμων, που σημαίνει ο σοφός, ο γνώστης, ο έμπειρος.

Η έννοια του δαίμονος αλλάζει με τις εποχές και οι δραστηριότητες του ποικίλλουν. Σε αρχαιότερες εποχές οι δαίμονες είναι οι υπηρέτες των Θεών και οι διαβιβαστές των θελημάτων τους, κάτι σαν τους χριστιανικούς αγγέλους. Αργότερα αποκτούν μια διφυή υπόσταση, ενώ κατά την χριστιανική επικράτηση μεταλλάσσονται σε πνεύματα του κακού."

Η παρούσα, πρωτότυπη αρχαιογνωστική μελέτη αναφέρεται στην έννοια αλλά και στην ύπαρξη του δαίμονος, από τους κρητομυκηναϊκούς μέχρι τους ύστερους νεοπλατωνικούς χρόνους. Εξετάζονται τα είδη των δαιμόνων, όπως ο δαίμων της Τύχης, ο αγαθοδαίμων, ο Σωσίπολις, ο Τελεσφόρος, οι Κήρες, η Εμπούσα κ.ά.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Αρχαίοι δαίμονες, "Εστία", 3.5.2013
Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Σπαράγματα από τον κόσμο της Ελένης Λαδιά, "Lifo", τχ. 336, 18.4.2013
Ανθούλα Δανιήλ, Δαιμονολογία ή Λόγοι περί δαιμόνων, diastixo.gr, 2.2.2013